Rég láttunk már ilyen kirobbanó jókedvet az amerikai piacokon, mint tegnap, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, szinte minden részvény az S&P500-ban harsogó zöld színt öltött, nem ritka a 2-3 százalékos emelkedés (a "hőtérképen" minden téglalap egy részvénynek felel meg, a színük pedig napi elmozdulást jelöli, minél világosabb zöld a téglalap, annál nagyobb az emelkedés).

Hosszasan lehetne sorolni, hogy miért, hogyan történt ez, vagy hogy egyáltalán jogos-e a nagy optimizmus, de sokkal érdekesebb, hogy hogyan lehet az ilyen helyzetből profitálni. Ehhez pedig az erősek között is a legerősebbeket kell keresni, például azokat a részvényeket, amelyek a turbulens környezet ellenére is új csúcsra tudtak futni. Ezek azok a részvények ugyanis, amelyek az elmúlt egy-két hét erőteljes eséseiben is tartották magukat, többnyire inkább oldalaztak a lejtmenet helyett, és most, hogy egy pillanatra eltűnni látszik a nagy nyomás a piacról, rugóként pattanhatnak fel.

Az S&P500 indexben egyébként 16 olyan részvényt találhatunk, amelyek legalább egyéves csúcson mozogtak tegnap záráskor (van köztük olyan is, amelyik története legmagasabb árfolyamát könyvelhette el). Semmi garancia persze, hogy ezek mindegyike az évszázad befektetése lesz az elkövetkező hónapokban, de ha valahol, akkor itt érdemes lehet célpontok után kutatni, mert ha egy részvény (történelmi) csúcsra fut, az a masszív relatív erő mellett azt is jelenti, hogy eltűntek előle az aggasztó akadályok, "szabadon" szárnyalhat az árfolyam.