Sokak szerint rosszmájúak azok, akik az árfolyamok eséséből akarnak meggazdagodni, vagy legalábbis némi pénzt csinálni, sőt, ők maguk az ördögi spekulánsok legrosszabbjai. A mostani bejegyzés leginkább a shortosok térdre kényszerítéséről szól, noha nem tartjuk ördöginek és nem áll tőlünk sem távol a baisse-spekuláció*, ha úgy ítéljük meg a piaci helyzetet. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy előbb-utóbb a shortosokat kifacsarják a piacok.

Bye-Bye

Mi is az a shortolás?

A shortolás olyan tőzsdei ügylet, amikor a befektető, de nevezzük inkább spekulánsnak, abból szeretne profitálni, hogy az árfolyamok esnek. Logikus lehet a gondolat, mivel a részvények, értékpapírok nem csak felfelé szoktak haladni. Elég ha csak a 2008-2009-es pénzügyi káoszra gondolunk, amikor hatalmas lendülettel estek a részvények, árupiaci termékek. A spekulánsok ilyenkor eladási pozíciót nyitnak arra számítva, hogy később, alacsonyabb árfolyamszinten vissza tudják venni a papírokat. A tranzakció ugyanúgy működik, mint amikor emelkedésben bízunk: meg kell vennem a részvényt, majd ha felment eladni. A shortos ugyanakkor fordítva kezdi az ügyletet, először elad, utána vesz. Egyik kollégánk gondolatával élve: a lényeg, hogy olcsón kell venni, drágán eladni, a sorrend viszont mindegy.

Az árfolyamzuhanásra spekulálókat sokszor rosszmájúnak tekintik sokan, főleg azok, akik nincsenek teljesen tisztában a piacok működésével. (Fontos megjegyzés, hogy itt elsősorban nem a meztelen, vagy „naked” short ügyletekre gondolunk, amikor is nem történik részvénykölcsönzés a tranzakció végrehajtásához). A shortosoknak is megvan a piacon a szerepük: ők az első vásárlók a legnagyobb esésekben! Gondoljunk bele, a shortosnak mit kell csinálnia ahhoz, hogy lezárja az eladási pozícióját? Vennie kell! Ilyenkor megjelenik a vételi erő piacon, realizálják az elért profitot, hiába nem indokolt adott esetben az emelkedés.

Erre egy nagyon jó példát hoz Száz János 2005. februárjában tartott Talált pénz - Opciók a mindennapokban és a pénzügyi piacokon c. előadásában a Mindentudás Egyetemén Schwarz Félix tőzsdetanácsost idézve 1912-ből:

„ha végül meggondoljuk, hogy a spekuláció túltengése következtében beálló krach alkalmával milyen szerencsétlenség az, ha a contremine mérséklő hatása elmarad - hogy a ma annyira aktuális aviatikából vegyek egy illusztrációt: az ég felé szálló aeroplant, a hausse-spekulációt, lezuhanásában a védő ernyő, a contremine, menti meg a teljes pusztulástól.”

(A felvételt az írott változatban, az oldal első harmadának végén található meg, de a teljes idézet a bejegyzés végén is elolvasható)

Mi történik short squeeze esetén?

A short squeeze, vagy a shortosok bekerítése, „kivéreztetése” akkor történik, amikor az árfolyam nagy sebességgel elkezd emelkedni. Az esésben bízóknak pedig ez komoly fájdalmat is tud okozni, mivel az ő elképzelésük és pozíciójukkal ellentétesen mozdulnak el az árfolyam. A veszélyes az ügyletben az, hogy felfelé elméletileg korlátlanul emelkedhetnek a részvények, így akár a befektetett tőkénket meghaladó veszteséget is össze lehet hozni. A long, vagy vételi pozíciónál (ha nem hitelből történik a tranzakció), akkor „csak” az adott instrumentumba fektetett pénzünket veszítjük el.

A short squeeze-re akkor kerülhet sor általában, ha a piaci szereplők aránylag nagy része úgy véli, esni fog a papír, emiatt pedig shortpozíciót vesznek fel. Egy oldalra állva a bárkában viszont felborulhat a hajó, főleg akkor, ha a sok negatív hír mellett megjelenik némi pozitív információ, fejlemény. Ilyenkor, nagy lendülettel sorozatban zárják a korábbi eladási ügyleteiket a spekulánsok, őrült száguldásra ítélve az adott terméket.

Hol várnak esést a spekulánsok?

Az őrült száguldást kiválthatja sok minden. Lehet felvásárlás, vagy megegyezés a hitelezőkkel, de számos egyéb ok szolgálhat a shortok elkergetéséhez, elég lehet az általános tőkepiaci hangulat hirtelen változása is.

Ahhoz, hogy megnézzük melyek azok a papírok, ahol magas a shortállomány, nem kell rendelkeznünk semmiféle méregdrága Bloomberg vagy Reuters előfizetéssel, elég csak a Finviz.com-ot megfelelően használni (amerikai papírokhoz lehet használni a weblapot, európai részvényekhez szükségünk lehet Bloombergre vagy Reutersre). Az oldalon az amerikai papírokhoz összegyűjtik a Float Short** résznél nyitott shortállományt. A Screeneren pedig szűrni is tudunk.

Az alábbi táblázatba összegyűjtöttük a 20 százalékot meghaladó Float Short állományt az S&P 500 tagjait vizsgálva.

Legnagyobb Short Float állomány

A részvények idei teljesítménye az utolsó, Lennartól eltekintve elég harmatosra sikeredett. Az idén közel 55 százalékot zuhanó First Solar még 2008-ban 300 dollár fölött is járt… Jelenleg 15-16 dollár környékén motoszkál. A lekérdezést, vagy a szűrést nem nehéz megcsinálni, az alábbi linken, Ti is tudjátok módosítani a szűrőfeltételeket.

Érdemes lehet a saját figyelőlistánkra ilyen részvényeket is felvenni, esetleg figyelni a cégek körüli fejleményeket. Gyors profitszerzésre adhat lehetőséget, ha egy papírról kiderül, hogy felvásárlási célpont ráadásul magas az esésre fogadók aránya. Természetesen komoly kockázatokat is hordoznak az ilyesféle spekulációk, nem hiába gondolja azt sok piaci szereplő, hogy zuhanni fog az instrumentum.

* Baisse-spekuláns: korábbi, francia terminológiából származó kifejezés, a shortos megfelelője. André Kostolany előszeretettel használta ezt a kifejezést, leginkább a 20. század elején volt elterjedt szó. 

** Float short: a kibocsátott részvénymennyiség mekkora százaléka "vesz részt" short ügyletben. A Finviz szerint a 20 százalék fölötti érték magasnak tekintendő. 

Schwarz Félix tőzsdetanácsos teljes beszéde

„Igazságtalan volna ezért itt szembe nem szállni a gyakori felfogással, mely rokonszenvesnek akarja feltüntetni a hausse-spekulánst, de államrontónak és megvetésre méltónak a contremineurt. A felfogás eredete igen könnyen magyarázható és alapjában véve a felfogás maga is igen szimpatikus. Az a spekuláns, aki magyar államjáradékot vesz, hogy azt lehetőleg már néhány hét múlva lehetőleg nagy haszonnal eladja, most néhány hétig erősen van abban érdekelve, hogy békés állapotok maradjanak fenn kívül és belül, hogy lehetőleg 60 millió métermázsa búza teremjen az idén a tavalyi 45 millió helyett, hogy a zárszámadás 100 millió felesleget eredményezzen és hogy minden parasztnak teljék automobilra. A kinek a hazája java ennyire szívén fekszik, az mindenki előtt tiszteletreméltó rokonszenves egyéniség lesz. Ellenben az a contremineur, a ki a más vérmérséklettel megáldva, magyar államjáradékot azért adott el in bianco, azaz olyan járadékot adott el, a melynek nincs is tulajdonában, a melyet csak egynéhányszori prolongáció után akkor fog visszavásárolni, a mikor annak az árfolyama erősen lehanyatlott, a mikor tehát azt nagy haszonnal teheti, ez a májbeteg sötét alak sem jó aratást, sem világbékét nem kívánhat, mert egyik sem szolgálhatja az ő céljait. Így bemutatva előttünk, ez a gentleman biztosan számíthat legteljesebb megvetésünkre. Ha azonban meggondoljuk, hogy az elsőt, a rokonszenves spekulánst ugyanazok a motívumok vezetik, mint a másodikat, a nyerészkedési vágy; hogy az ő, előttünk szimpatikus reménykedése csak véletlenül találkozik a mi reménykedéseinkkel és óhajainkkal, mert mostani hausse-spekulációjába ez beleillik, de egyéb tiszteletre méltó kvalitásait nem érintve - a spekulációja folytán táplált hazafias érzelmeivel ép oly keveset lendít a közügyeken, mint a milyen kevés kárt tesz fekete májuságával a contremineur, és ha végül meggondoljuk, hogy a spekuláció túltengése következtében beálló krach alkalmával milyen szerencsétlenség az, ha a contremine mérséklő hatása elmarad - hogy a ma annyira aktuális aviatikából vegyek egy illusztrációt: az ég felé szálló aeroplant, a hausse-spekulációt, lezuhanásában a védő ernyő, a contremine, menti meg a teljes pusztulástól.”