Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit venne ma az „intelligens befektető”?

Már Benjamin Graham, az értékalapú befektetések atyja is kereste azt a módszert, amellyel ki lehet választani a legjobb hosszú távú befektetést. Általában nagyon sok mutatót vett alapul, többek között kockázat, növekedés, profitabilitás mutatókat és fundamentális értékeltséget tükröző szorzószámokat. Egy egyszerű összevetésből kiderül, hogy jelenleg a befektetési bankok, illetve olyan multicégek is viszonylag olcsónak tekinthetők, mint például a HP, a Whirlpool vagy a Best Buy.

0 Tovább

Visszakapcsolt ötödikből a brazil gazdaság

Brazília sebességet váltott, visszavett a lendületből. Az elmúlt negyedévek alapján úgy fest a dél-amerikai gazdaság képzeletbeli járművének turbósebessége alábbhagy, ám még csúsztatott kuplunggal is egy kényelmes növekedési pályát mutathat fel az évtized első éveiben a latin-amerikai ország.

Brazil

0 Tovább

Továbbra is él a lengyel palagázálom

A világ legnagyobb olajipari társasága, az Exxon Mobil a héten jelentette be, hogy felhagy a lengyelországi palagáz kutatással, miután két kútját alkalmatlannak minősítette a kereskedelmi volumenű kitermelésre. A hír koránt sem biztató annak tudatában, hogy tavaly októberben a BNK Petroleum is kiábrándító eredményeket közölt. A helyi palagáz kutatások még igencsak gyerekcipőben járnak, a többi nagyágyú közül azonban már többen is jelezték, hogy a nehézségek ellenére maradnának a terepen.

0 Tovább

E-Star kötvénytulajdonosok szorongós napjai

Nem egyszerű a kisebb tőzsdei cégek élete sem a mostani környezetben, elég egy elhamarkodott felvásárlás, a kelleténél picit pazarlóbb működés és a vevők fizetési fegyelmének lanyhulása, hogy kellemetlen likviditási problémák merüljenek fel, ahogy történt ez az E-Starnál. A fizetőképesség egyelőre nincs veszélyben, de októberre megoldást kell találni, különben a cég már most is sokat "olcsósodott" kötvényei még többet veszítenek értékükből.

E-Star logo

0 Tovább

Indul az Investor!

A tőzsdézésnek általában véve megvan az a bája, hogy az ember mindig úgy érezheti, történelmi jelentőségű időket él át. Manapság pedig különösen így van, aki közelről figyeli a piaci eseményeket, egész életére hasznos tapasztalatokkal vértezheti fel magát. Nem egyszerű persze rendet tenni a világ dolgaiban, és megérteni, hogy mi miért történik éppen, de nem is lehetetlen. Különben nem vágnánk bele az Investor blogba.

Az sem véletlen, hogy éppen most fogunk hozzá az Investor bloghoz. Hiába tűnik néha nagyon zűrösnek a helyzet, épp a történelmi turbulenciák teremthetik meg azokat a történelmi befektetési lehetőségeket a tőzsdéken, amikről aztán unokáinknak is regélhetünk majd. A hangsúly a befektetéseken van, itt nem lesz "500 eurót kerestem két kattintással" jellegű kalandorkodás, nem játszunk fej vagy írást, nincs helye kaszinószemléletnek. Lesz helyette viszont sok elemzés, elméleti kitekintés és gyakorlati példák, és remélhetőleg konkrétabb befektetési ötletekkel is sikerül időről időre előrukkolnunk.

Azt is fontos leszögezni gyorsan az elején, hogy a blognak nem az az egyedüli célja, hogy magunkban elmélkedve és a köldökünket nézegetve fejtsük meg a világ nagy dolgait, hanem szeretnénk a blog köré olyan aktív közösséget teremteni, ahol élénk diskurzus alakulhat ki a piaci sztorikról. Ez sem megy egyik napról a másikra, de sebaj, a türelem a tőzsdés legfontosabb erénye.

A nyitás zárásaként pedig álljon itt Jesse Livermore, a 20. század első felének legendás spekulánsának bölcsessége, ami akár a blog ars poeticája is lehet. Ennek szellemében fogjuk az Investort írni.

"A spekuláció egyértelműen a legvarázslatosabb játék a világon. De ez a játék nem a buta, szellemileg lusta, gyatra érzelmi egyensúlyú, sem pedig a gyorsan meggazdagodni vágyó kalandor játéka. Ők mind szegényen fognak meghalni." (A fordítás Vakmajom blogjáról származik.)

0 Tovább
12
»

investor

blogavatar

A tőzsde nem kaszinó. Sokkal inkább intellektuális kihívás, ami arra sarkall, hogy még jobban megismerjük a minket körülvevő világot.

Utolsó kommentek