Jelentős GDP csökkenés és recesszió várhat az USA-ra, amennyiben a Kongresszusban nem tudnak megegyezni a deficitcsökkentésről. Viccesen fogalmazva, amennyiben nincs egyezség, a recessziótól csak a maja naptárban prognosztizált világvége menthetné meg az Egyesült Államokat, ugyanis a 2013. január 1-jétől hatályba lépő automatikus intézkedések GDP csökkenést eredményezhetnek legalábbis az év első felében. A választás egyre közeleg, így nem valószínű, hogy addig megszületik az egyezség: míg a republikánusok a költekezések csökkentését és az adóemelések elkerülését támogatnák, addig a demokraták a kiadáscsökkentés és adóemelés kombinációjában látják a megoldást.

Mi az a „fiscal cliff”?

A „fisclal cliff” a sajtó által kitalált elnevezés egy automatikus kiadáscsökkentő és adóemelő csomagra, ami akkor lép hatályba 2013. január 1-jén, ha a Kongresszus nem tud megegyezni egy deficitcsökkentési tervről. A CBO (Congressional Budget Office) nemrégiben publikált elemzéséből kiderül, hogy a csomag 560 milliárd dolláros deficitcsökkentő hatással járhat, ám recesszióba taszítja az Egyesült Államokat 2013 első félévében.

Az elemzés szerint a költségvetési hiányt mintegy 607 milliárd dollárral (a GDP 4 százaléka) csökkentené a hatályba lépő intézkedéscsomag. Azonban a gyengülő gazdasági aktivitás következményeit is belekalkulálva összességében 560 milliárd dollárnyi pozitív hatása lehet az intézkedéseknek a CBO becslése szerint.

A reál GDP-re gyakorolt hatásnak köszönhetően 2013 első félévében minden bizonnyal recesszióba süllyedhet az amerikai gazdaság. Éves szinten 1,3 százalékos zsugorodás következhet be az első hat hónapban, míg az egész évet tekintve összességében 0,5 százalékos növekedést jelez előre a tanulmány.

Amennyiben a Kongresszus eltörölné az automatikusan életbe lépő intézkedéseket, akár 4,4 százalékos növekedés is elérhető lenne. A hosszú távú hatás viszont sokkal megrázóbb lehet, ugyanis fiskális megszorítás nélkül a jelenleg 70 százalékos államadóssági ráta gyorsabban fog nőni, mint a GDP, így néhány európai ország adósságszintjéhez közeledhet az Egyesült Államok adósságrátája is. Minél tovább húzzák az ellenlépéseket, annál keményebb fiskális megszorításokra lesz szükség később. Minél későbbre tolódik a szükséges kiigazítás, annál nagyobb lesz a bizonytalanság. Az üzleti döntésekre káros hatással lehet az ilyen késleltető politika, mivel a bizonytalan jövőbeli intézkedésekre való felkészülésként tartalékokat halmoznának fel a cégek és elhalasztanák beruházásaikat – vélte Ben Bernanke Fed elnök.

Mire lehet számítani az elemzők szerint?

Michael Feroli, a JP Morgan közgazdásza szerint a Bush által bevezetett adócsökkentés megszűntetése nagyjából 280 milliárd dollárral, az Obama által bevezetett jövedelemadó csökkentés megszűntetése további 125 milliárd dollárral, míg a munkanélküliségi segélyek csökkentése és a kiadáscsökkentések összesen 138 milliárd dollárral járulna hozzá a deficitcsökkentéshez.

A Lombard Street Research elemzői úgy vélik, november 7-ig nem lesz érdemi egyezség a Kongresszusban, azonban karácsonyig megszületik majd valamiféle megoldás, ami nem engedi életbe lépni az automatikus megszorításokat. Véleményük szerint a Bush-féle adókedvezményeket meghosszabbítják majd (ugyanis ez jelentené a legnagyobb növekedési áldozatot), azonban a jövedelemadó kérdésével kapcsolatban sokkal óvatosabban fogalmaznak. Az adóemelés (4,2 százalékról 6,2 százalékra) ugyan nem egy kívánatos lépés, azonban az ilyen fájdalmas döntéseket sokkal jobb egy politikai ciklus elején meghozni.

Egy kis fiskális matek

Ha a cél az, hogy az USA nettó adóssága 100 százalék alatt maradjon hosszú távon, akkor ehhez a költségvetési hiányt le kell szorítani a nominális GDP növekedés szintje alá. Nagyjából 4 százalékot feltételezve (2 százalék reál növekedés és 2 százalék infláció), a mostani 8 százalékos GDP arányos deficitet felére kellene redukálni. Ez néhány év alatt elérhető lenne kicsivel 2 százalék feletti GDP arányos megszorítással – véli az elemzőház. Közben Ben Bernanke Fed elnök igyekezett gyorsan szertefoszlatni azt a képzetet, hogy majd a Federal Reserve ellensúlyozni fogja a fiskális szigor negatív gazdasági hatásait.