Még csak alig több mint egy hete debütált a New York-i parketten a Manceshter United, máris szenzációs bejelentéssel örvendeztette meg szurkolóit, illetve újdonsült befektetőt. A Premier League legutóbbi szezonjában második helyre szoruló csapat szerződtette az Arsenaltól a regnáló gólkirályt, Robin van Persiet, akinek első tétmeccse nem sikerült a legfényesebbre a Vörös Ördögöknél.


Olvasd el előző bejegyzésünket is: Manchester United részvénybe fektetnél? Csak óvatosan!

Mennyit érhet a csapat?


351 millió fontra emelkedett a Manchester United első számú csapatának becsült piaci értéke a transfermarkt.de legfrissebb adatai szerint a van Persie tranzakciót követően. A tekintélyes szakportál 37,4 millió fontra értékeli a holland támadót. Ezzel a negyedik helyre jött fel a világ legértékesebb csapatainak TOP 100-as listáján a United, beékelődve a városi rivális City és a Chelsea közé.


Milyen üzletet kötött a United?


A transfermarkt.de által 37,4 millió fontot érő van Persiet áron alul, mintegy 24 millió font fejében szerezte meg a Manceshter United, ami alapján jó üzletnek tűnik a tranzakció. Az eltérés egyébként részben azzal indokolható, hogy az Arsenalnál jövőre lejárt volna a holland támadó szerződése, így ha pénzt akartak utána kapni, akkor célszerű volt némi diszkont alkalmazása.


Egy ilyen volumenű igazolás hatalmas kockázatot hordoz magában. Elég csak arra gondolni, hogy mi a helyzet, ha van Persie nem tud a várakozások szerint teljesíteni sérülés vagy egyéb okból kifolyólag. Ezáltal a „befektetés” megtérülése is igen kétségessé válhat, főként akkor, ha a számításba még a heti 200 ezer fontos fizetést is figyelembe vesszük. Mindennel együtt mintegy 70 millió fontjába kerülhet a Unitednek van Persie megszerzése az elkövetkezendő 4 évben, ami a klub legutóbbi lezárt üzelti évének 341 millió fontos árbevételéhez és 63 millió fontos üzemi eredményéhez mérten is jelentős összeg (a legnagyobb költségtételt egyébként nem meglepő módon a játékosok bére adja).


Az összeg akár a mezeladásokból is összejöhet, a jelenlegi 69 fontos mezárral számolva mintegy 1 millió darab értékesítésére van szükség, aminek a teljesítése nem tűnik lehetetlennek. A United korábbi sztárjátékosa, David Beckham a Real Madridnál és a Los Angeles Galaxynál egyaránt mezeladási rekordokat döntögetett érkezését követően, így megvétele gyorsan megtérült. Kérdéses persze, hogy Robin van Persie „vonzerejét” mérhetjük-e Beckhaméhez, de ez olyan hitvita, amit egy tőzsdei blogon nem fogunk tudni eldönteni.


És a befektetők mit gondolnak?


Bár a drukkerek többsége pozitívan fogadta a transzfer hírét, a befektetők már koránt sem voltak ilyen boldogok, hiszen nyilvánvalóan tisztában vannak a tranzakció kockázataival. A részvény a bejelentést követő napon 5 százalékot meghaladó esésben is járt.


Mindennek ellenére a magyar származású befektető, Soros György máris 1,9 százalékos részesedést szerzett a 134 éves múltra visszatekintő klubban (a tőzsdére bocsátott „A” részvények 7,85 százaléka került az alaphoz). Ezzel a Glazer-család mögött a második legnagyobb befektetővé lépett elő. Az új idény első meccse azonban egyelőre még nem igazolta vissza, hogy jó vétel született-e, a United ugyanis 1-0-s vereséggel kezdett idegenben.

A transfermarkt.de euróban teszi közzé a játékosok piaci árát, melyet 1,27-es GBPEUR kurzussal fontra váltottunk át az adatok könnyebb összehasonlíthatósága érdekében.