Óriási drágulás előtt állhat a legkönnyebben elérhető proteinforrásunk, a hús ára. Már nemcsak a marha, de lassan a sertés és szárnyas hús fogyasztása is extra dolognak számíthat az ára miatt, nem is beszélve a szintén alapvető élelmiszernek számító tej árának növekedéséről. A takarmányok árának emelkedése miatt jelentős, két-számjegyű húsár-növekedést prognosztizálnak a szakértők éves alapon. A tőzsdei cégek közül a gyorséttermek szenvedhetnek a növekvő alapanyagárak miatt.



Óriási a szárazság az USA-ban

Egyrészt a szárazság az oka annak, hogy elszállt a kukorica és egyéb takarmánynövények ára (a búza ára például 50 százalékkal nőtt az utóbbi hónapokban). Az USA-ban fél évszázada nem volt ennyire durva aszály (lásd alább az USA 1910-2012 közötti aszály-térképeit), és további száraz időjárást vetítenek előre szakértők. Az ország nagyjából egyharmadát katasztrófaterületnek nyilvánították, egy július közepén megjelent statisztika szerint a kukorica és szójabab termő területek majdnem 90 százalékát sújtja a szélsőséges időjárás. Ennek közvetlen hatása az élelmiszerárakban érzékelhető, de közvetett módon más termékekre és szolgáltatásokra, mint például az élőállat-árakra, is negatív hatása van a jelenségnek.

Szárazság sújtotta területek az Egyesült Államokban (1910-2012)

A környezetvédelem is hibás

A szárazságból adódó bajokat csak fokozza, hogy a kongresszus előírása szerint idén legalább 13 milliárd gallon etanol alapú üzemanyagot kell felhasználni a szállítmányozásban. A mezőgazdasági minisztérium becslései szerint az USA-ban a kukoricatermés 40 százalékát az etanol finomítókban hasznosítják. Az állattenyésztők tiltakozásukat fejezték ki és felszólították a kormányt, hogy változtasson az etanol felhasználási előirányzatokon, ha nem akarja „megfosztani az amerikaiakat a proteinfogyasztástól”. Tom Vilsack, mezőgazdasági miniszter azonban egyelőre nem hajlandó alakítani a célszámokon, ugyanis az intézkedések nagyon is populárisak a kukoricatermelő államokban.

A gyorséttermek is szenvedhetnek

Az élelmiszerárak növekedése (kombinálva a fogyasztás gyengülésével) a tőzsdén jegyzett gyorséttermek bevételére is negatív hatással lehet. A McDonald’s második negyedéves eredménye például elmaradt a várakozásoktól, és a vezetőség többek között a dráguló alapanyagárakat tette felelőssé az amerikai egységeiben tapasztalható viszonylag lassú bevétel növekedésért (a 3,6 százalékos növekedés az utóbbi öt negyedév közül a leggyengébb érték). A gyorsétterem-lánc próbálja további olcsó menük bevezetésével visszacsábítani a költségtudatos fogyasztókat, de a növekvő alapanyagárak miatt az elemzők ettől a lépéstől a profitabilitás csökkenését várják. 

Alig két hónap alatt 50 százalékkal nőtt a kukorica árfolyama