„Sell in May and go away”, vagyis „májusban eladni és nyaralni menni” szól az örök érvényűnek hitt tőzsdei bölcselet. Akik követték a tanácsot, köztük több híres hedge fund guru, most bizony a fejüket fogják, ugyanis kimaradtak június óta egy majdnem 10 százalékos tőzsdei emelkedésből. Ha megvizsgáljuk az S&P 500 Index nyári teljesítményét 2000 óta, akkor viszont azt tapasztaljuk, hogy nem árt az óvatosság a nyári uborkaszezonban. 

A hedge fund menedzserek emlékezetében még élénken él a tavalyi év emléke, mikor is nyár elején még minden rózsásnak tűnt, aztán augusztusra a görög problémák okán egy erőteljes lejtmenet bontakozott ki a tőzsdéken. A mostani spanyol-olasz aggodalmak sokakban az akkori események rémképét vetíthetik előre, emiatt visszafogott kockázatvállalás mellett kivárnak, és a júniusi rallit sem tudták meglovagolni. Talán nem is teljesen indokolatlan a profik óvatossága, hiszem a periféria országok kötvényhozamai aggasztó szintek környékére emelkedtek, és a görög fronton is egy fontos fizetési határidő jön augusztus 20-án (3,1 milliárd euró értékű kötvény fog lejárni).

Van olyan menedzser, aki név nélkül úgy nyilatkozott, hogy ez az időszak teljesen alkalmatlan az aktív portfólió-menedzselésre, ezért sokan inkább feláldoznak extra profitot a tőke védelmének oltárán. A Deutsche Bank szerint a hedge fund hozamok mediánja az első félévben 1,9 százalék körül alakult, ami bőven elmarad az MSCI World Index 4,5 százalékos emelkedésétől. Egy másik portfólió menedzser szerint a vállalati bevételek növekedése nagyon vérszegény, sok cég vágott az egész éves prognózisán (erről itt írtunk korábban), ami oda vezet, hogy a befektetők elkezdik megkérdőjelezni a vállalati profit előrejelzéseket is.

Az S&P 500 Index teljesítménye a júniusi mélypont óta

Megvizsgálva a „Sell in May” módszer hatékonyságát, azt tapasztalhatjuk, hogy a 2000-es években többnyire érdemes volt parkoló pályára állni a nyári hónapokban. Az S&P 500 Index 7 alkalommal ért el negatív hozamot az utóbbi 12 évben és mindössze kétszer volt 5 százalék feletti a hozam a nyári hónapokban (május első és augusztus utolsó kereskedési napja közötti időszakban). Ezzel szemben 5 olyan alkalom is volt, amikor 5 százaléknál nagyobbat esett az index értéke. Az idei tehát egy kiemelkedő évnek számít: május eleje óta 4 százalék az emelkedés, de június óta indult be igazán a tőzsde és már majdnem 10 százalékot tudott emelkedni.