Nehezen enyhül az európai adósságválság, bár jelentős eredményeket értek el a politikusok tegnap, de lassul Kína, Amerika nem önt pénzt a piacokra. A sok negatívum ellenére mégis találni olyan részvényeket, melyekbe mind fundamentális, mind pedig technikai alapon érdemes lehet fektetni. A francia italgyártó árfolyama a pesszimista globális hangulat ellenére érte el május elején a 86,49 eurós történelmi csúcsot, ami pozitív indikáció lehet azok számára, akik válság idején is kedvelik az értékálló papírokat. 

Fundamentumok röviden

Nem megszokott az italgyártók piacán, hogy olyan élénk termékinnovációt lássunk, mint a Rémy Cointreau esetében. A társaság számos új italt dob a piacra, ezzel is tágabban diverzifikálva árbevételének megoszlását. Ilyen például a Rémy Martin konyak, mely ázsiai bevezetése óta a magasba lendítette – egészen 24 százalékig – a tavalyi év profitrátáját.

termék

A cég árbevétele sem helyezte vízszintesbe magát, 16 százalékkal bővült a tavalyi év során, mely elsősorban az ázsiai életszínvonal folyamatos emelkedésének tud be a menedzsment. Többek között ennek köszönhető az is, hogy roppant mód gyarapodott a társaság konyak-exportja. Szintén bizakodásra adhat okot, a profitábilis működésnek betudható releváns adósságállomány csökkenés is, melyet a Bloomberg-nek adott interjújában a cég első embere, Dominique Hériard Dubreuil is kiemelt. Angolul tudó olvasóinknak érdemes megnézni a videót.

A siker záloga

A cég agilis piacszerzésében a széles termékpaletta mellett az is szerepet játszott, hogy valójában egyetlen részpiacára sincs ráutalva. Árbevételének megoszlását a lenti ábrán láthatjuk. 

árbev

Szintén a cég nimbuszát fokozhatja a kvázi unortodox magaratás a céget irányító, Madame Dubreuil részéről. Az üzletasszony eltökélt szándéka a görög kirendeltség megtartása, a nagy sikert arató Metaxa és az újonnan bevezetett Rémy Martin konstans értékesítése prioritást élvez a cég stratégiájában. Szokatlannak azért mondható a vállalati stratégia, mert több multcég, köztük olyanok mint a Deutsche Telekom vagy a Carrefour hagyja el görögországi kirendeltségeit. Pusztán geopolitikai okokból is megéri Görögországban maradni, hiszen a hellének mellett az oroszok és a keleti-európai nemzetek fogyasztják a leginkább a Metaxa-t.

Ugyancsak a nem bevett üzletmenetre utal a fokozatosan cseperedő M&A (összeolvadások és felvásárlások) üzletágra szánt tőke mennyisége is. Idén akár már 800 millió euróra is bővülhet az az összeg, amelyből az elkövetkező években versenytársakat és más piaci szereplőket vásárolna fel a társaság.

Technikailag - Csúcs után újra emelkedés jön?

A korábban támaszként funkcionáló trendvonal alá benézett a részvény, jelenleg az 50 napos mozgóátlag és trendvonal között mozog. Ha átlépi ezt akkor a 87,4 euróig (138,2 százalékos Fibonacci-szint) is roboghat az árfolyam. Az MACD vételi jelzést generált és az RSI is emelkedést mutat.  Nem feddhetetlen ugyanakkor a papír, hiszen ha az 50 napos mozgóátlagot nem sikerül legyűrnie, akkor elsőként a 77,2 eurós támasz letörése esetén le is csordogálhat a részvény. Ha ez alá is bekukucskál, akkor a 200 napos mozgóátlag és a 70,9 euró (76,4 százalékos Fibonacci) parancsolhat megálljt a nagyobb árfolyamesésnek.

rco

Természetesen a további árfolyam emelkedés egyáltalán nem garantált, viszont elég kraft esetén folytathatják a bő fél éve tartó menetelésüket a Rémy Cointreau papírjai. Mérget azonban ne vegyünk arra, hogy a párna alá dugott megtakarításunkat ezentúl jobban megérni „pezsgő” részvénybe fektetni, ám nyomon követni, mindenképpen érdemes a papírt.


A Rémy Cointreau részvényei az Euronext Paris-on forognak RSO tickerrel.

Figyelem! Ez a poszt semmilyen szempontból sem tekintendő ajánlásnak. Csak minél több tényezőt, legfőképpen a kockázatokat alaposan mérlegelve, szigorú kockázatkezelés mellett hozzunk befektetési döntést.