Egyre többet lehet hallani, olvasni a médiában, interneten a kínai GDP lassulásáról, ettől rettegnek sokan az európai adósságválság mellett. Kicsit utánajártunk, mennyire jogosak a félelmek, illetve mely vállalat árbevétele függ leginkább Kínától.

Kár lenne tagadni, Kína lassul 

A 2009 első negyedéves hat százalék körüli évesített GDP bővülés után a kormányzati stimulusoknak köszönhetően erőteljes fellendülést lehetett látni a kínai gazdaságban, 2010 első negyedévében közel 12 százalékos volt az expanzió, bár az alacsony bázis is közrejátszhatott a pozitív eredményben.

GDP növekedés

A grafikonon szembeötlő az előző évekhez viszonyítva a növekedés lassulása. A Bloomberg konszenzus alapján a folyó negyedév lehet nehéz Kína számára, utána pedig némileg gyorsabb bővülés következhet be. Az erőteljesebb expanzió ugyanakkor is jóval alacsonyabb lehet, mint a megelőző öt év átlaga.

A kínai vezetők is érezhetik a lassulást, minden bizonnyal emiatt nyúltak múlt csütörtökön a 25 bázispontos kamatcsökkentés eszközéhez, és 6,31 százalékra vágták az egyéves hitelkamatokat, illetve 3,25 százalékra a betéti kamatokat. A döntés érdekessége az is, hogy némi könnyítést vezettek be a hitelek és a betétek kamatainak meghatározásánál. Előbbinél a benchmark 80 százalékáig mehetnek le a pénzintézetek, utóbbi esetében pedig a 110 százalékig növelhetik a betéti rátához viszonyított kamatokat. 

A vállalati szektorban is érződik a visszaesés

A lassuló kínai gazdaságra utaló jel lehet az IATA (International Air Transport Association) legfrissebb prognózisa, miszerint az ázsiai piacon a légitársaságok a tavalyi 4,9 milliárd dollár profit után idén csupán 2 milliárd dollárnyi profitot hozhatnak össze. Nem elég, hogy nagyjából a tavaly elért nyereség csupán 41 százalékát érik el a cégek, a legutóbbi 2,3 milliárd dolláros profitprognózist vágták most vissza a szakemberek. A gyengülő profitabilitást pedig a kínai gazdaság lassulásával (is) magyarázzák. A cikk későbbi részéből az is kiderül, hogy az olajár előrejelzésüket is lefelé módosították a szakemberek.

A másik gyengeséget előtérbe hozó folyamat a kínai autópiacon kialakuló magas készletek, bár a mai statisztika szerint májusban az előző év hasonló hónapjához képest közel 23 százalékos értékesítés bővülést hoztak össze az autógyártók – egy gyenge tavalyi bázisról. A kereskedők ugyanakkor nem látják ennyire szépnek a helyzetet, május végére már kéthónapnyi készletük van, áprilisban viszont még csak 45 napnál jártak. A pozitív értékesítési adat valószínűleg csak a kereskedőig követi az autók életét. 

Globálisan sem mindegy

Közvetett és közvetlen hatásai is lehetnek a kínai lassulásnak. Amennyiben érezhetően alacsonyabb lesz a kínai növekedés, úgy a globális bővülést is negatívan fogják érinteni a folyamatok, nem beszélve az európai adósságválságról, ami szintén egy lefelé ható tényezőnek számít.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a kínai lassulás melyik vállalatot, miként fogja érinteni. Számos amerikai és európai tőzsdén forgó társaság nagy kitettséggel rendelkezik a szóban forgó ország felé, amennyiben a 2011-es árbevételt vizsgáljuk. Ha jelentősen visszaesne a kínai növekedés, akkor feltehetőleg a cégek alaposan megéreznék ezt a lassulást, bár vannak olyan szektor, iparágban tevékenykedő vállalatok, melyeket a magas kitettség miatt valószínűleg kevésbé érintenének a kínai folyamatok.

Az amerikai piacon az 5 milliárd dollár kapitalizációt meghaladó vállalatok közül a Wynn Resorts (Nasdaq) és a Skyworks Solution (Nasdaq) van kitéve a kínai piac gyengülésének.  Összességében a technológiai iparág szenvedheti meg az adatok alapján az ország halványabb teljesítményét. Persze azt már nehezebb megmondani, hogy a piac mennyit árazott már be ezeknél a cégeknél.

Amerikai cégek kínai árbevétele

Az európai piacon forgó papírok közül a nyersanyagkapcsolt vállalatokat érinthetik a nyersanyagexporton keresztül a kínai lassulás. Áttételesen az értékesített termékeik ára is csökkenhet, elég csak a mélyrepülésben lévő rézre, olajra gondolni.

Európai vállalatok kínai árbevétele

Tanulság: soha ne fektessünk be egy részvénybe anélkül, hogy tudnánk, honnan is szerzi a bevételét pontosan! Mielőtt egy spekuláns elgondolkozik azon, hogy milyen részvényt, szektort vegyen, mindenféleképpen érdemes szemügyre vennie a vállalat fő piacainak kilátásait.

Öröm az ürömben

Mindenféleképpen pozitívan értékelendő, hogy a hatóságok is belátták, tenni kell a lassulás ellen. A kínai jegybankban is minden bizonnyal érezték a gyenge makroadatok után, hogy lépni kell. A ma reggeli inflációs adat pedig épp azt mutatatta, hogy az áremelkedés mértéke elmarad a várakozásoktól és lefelé halad, a júniusi 6,5 százalékról éves alapon 3 százalékra esett vissza . (Persze a kínai makroadatoknál a kozmetikázás lehetőségét nem lehet kizárni.)

A 7,5-8 százalék körüli szintre lassuló kínai gazdaság ugyan aggodalomra adhat okot, de még mindig brutálisan erős a világ többi régiójához képest. Elég csak ismét az európai országokra gondolni, ott sokan örülni fognak, ha elkerülik a recessziót.