Hatalmas, több hónapja formálódó csökkenő háromszög van kialakulóban az arany és az ezüst heti grafikonján. Az elmúlt hetek dollárerősödése és a jegybankok ellenállása az újabb monetáris lazítással szemben komoly nyomás alá helyezte ezeket a termékeket. Ha azonban jobban megnézzük a két instrumentum mozgását, érdekes dolgokat lehet felfedezni.

pénzérme

Ki lehet a vezető?

A spekulánsok alap hozzáállása, hogy mindig a vezető papírokkal, termékekkel kereskedjünk. Érdemes közelebbről szemügyre venni az arany és az ezüst grafikonját ebből a szempontból, hiszen a tavaly nyárig tartó (ezüstnél áprilisig tartott a rali) töretlen emelkedésükkel vitathatatlanul a vezető nyersanyagok között kaptak helyet, ahogy az alábbi grafikonon is egyértelműen látszik. A két termék ha nem is tökéletes helyettesítője egymásnak, de sokan alternatívaként kezelik őket, emiatt fontos vizsgálni a két nyersanyag együttmozgását.

A csúcsokból kiindulva látható, hogy az ezüst (első grafikon) 2011 tavaszán 50 dollár környékéig száguldott el, egy hiperbolát, a klasszikus buborék jelét lerajzolva. 2011 első felében az arany (második grafikon) is hasonló mozgást mutatott be, bár sokkal kisebb lendülettel tudott emelkedni. A chartokból az következik, hogy az ezüst a vezető, ő mutatja az irányt az arany számára. Persze nem csak a csúccsal, hanem az emelkedés dinamikájával is lehet magyarázni a vezető szerepet, például a 2008-tól, a válság kirobbanása óta felmutatott teljesítménnyel. A Lehman Brothers csőd óta 2012. június 15-ig 106 százalékot emelkedett az arany, 155 százalékot az ezüst. Sokan meglepődhetnek ezen a teljesítményen, mivel a médiában leginkább az arany szárnyalásáról lehetett hallanni az előző nyáron. A dolgok mögé nézve viszont észrevehető, hogy a szép emelkedés ellenére volt olyan "versenytárs", ami túl tudta szárnyalni az aranyat. 

ezüst heti grafikon

Visszatérve a mozgásra: az ezüst tavaszi csúcsát követően mintegy fél évvel új történelmi csúcsot ütött az arany. A csúcshódítás után alacsonyabb csúcspontok és többnyire csökkenő mélypontok következtek. Mindkét grafikonon egy háromszögszerű alakzat van kialakulóban, persze ha kritikusak vagyunk, akkor az ezüst esetében nehezebb azonosítani a mélypontokat, ott inkább már egy csökkenő sávot lehet felfedezni. 

arany heti grafikon

Amennyiben az arany beesik szignifikánsan az 1525-1550 dollár alá a heti grafikonon, az ezüst pedig 26 dollár alá, akkor akár kezdhetünk megbarátkozni az arany nagyjából tízéves emelkedő trendjének fordulatával. Az ezüstnél valamivel már előrehaladottabb állapotban van a dolog, ott már inkább lehet beszélni az irányváltásról. Az 50 hetes mozgóátlag lefelé konyulása is ezt erősíti, illetve az indikátorok siralmas kinézete is.

Mi a helyzet a dollárral?

Ha egy nyersanyag helyzetének megvizsgálásába belevágunk, akkor minden esetben illik megnézni a termék devizájának teljesítményét, mivel egy arany vagy ezüst (de beszélhetünk olajról is) long, illetőleg short pozíció esetén a dollár mozgása jelentősen tudja befolyásolni a befektetésünk, spekulációnk teljesítményét. 

A dollár index* heti grafikonján egy hatalmas füles-csésze alakzat van kialakulóban, amit nagyjából egy hónapja teljesített is az árfolyam átszakítva a 82-es ellenállást. Az árfolyam, mintha visszatesztelte volna az elmúlt hetekben a kitörést. Ha ugrik és teljesíti az alakzatból számolható 90-es célárat, az mintegy 10 százalékos dollárerősödést okozna, ezzel pedig megpecsételhetné a sokszor inkább devizaként működő arany és ezüst jövőjét. (A dollár erősödése révén a főként devizaként funkcionáló arany egy egységéért kevesebb mennyiségű dollárt kell adni, emiatt eshet az arany árfolyama.)

dollár index heti grafikon

Kik azok, akik átírhatják a játékszabályokat?

A technikai elemzés és a vezetők megtalálása szép és jó dolog, de nem mehetünk el szó nélkül a gazdaság „karmesterei” - André Kostolanyi hívta így a jegybankárokat - mellett szó nélkül. A héten a Fed tart kétnapos kamatdöntő ülést, aminek az eredményét szerdán este teszik közzé este fél hétkor, negyed kilenckor pedig a legfőbb „karmester”, Ben Bernanke tart sajtótájékoztatót.

A különböző Fed-es eszközvásárlási programok bejelentésekor az arany, az ezüst és a dollár index kurzusát az alábbi táblázatba szedtük össze. Látható, hogy a QE programok bejelentése és kifutása között folyamatosan emelkedett a két nyersanyag, míg a dollár veszített az értékéből. Az Operation Twist esetében már ezt nem mondhatjuk el. Az mindenesetre tény, hogy a kicsi minta miatt, nem feltétlenül kell hosszabb következtetést ebből levonni. De annyi megjegyezhető, hogy a dollárnyomtatás révén a dollár veszíthet az értékéből, az arany és az ezüst pedig profitálhat belőle.

QE1, QE2, Op Twist táblázat

A piaci szereplők eléggé megosztottak az újabb QE programmal kapcsolatban, sokan nem számítanak most bejelentésre, csak a június végén lejáró Operation Twist** meghosszabbítására, bár ennek bekövetkezte sem biztos. Egyes piaci szereplők szerint utóbbi program kiterjesztése nem lenne hatékony, mivel a hosszú kamatok alacsonyabbra szorítása révén már túl sokat nem lehet serkenteni. Sokkal inkább az eszközvásárlási palettát kellene szélesíteni.

Amennyiben bejelentés érkezik a héten a Fed-től, vagy július 5-én az ECB-től, úgy könnyen lehet, hogy a csökkenő háromszögeket letörlik az árfolyamok, és ismét emelkedő irányba pozícionálják magukat. Bejelentés nélkül viszont bekövetkezhet a fordulat.

 

* Dollár index: az amerikai dollár kereskedelmi forgalommal súlyozott kosara.

** Operation Twist: A program célja a hozamgörbe laposabbá tétele. A Fed a rövidebb lejáratú állampapírok eladásával és a befolyó összegből hosszabb lejáratúba forgatásával próbálja elérni a kívánt hatást.