A hosszú távú befektetési célpontok keresésének egyik szempontja a vállalatok terjeszkedése lehet, amely egyrészt organikus növekedés révén, másrészt felvásárlás útján valósulhat meg. Akviráláskor a befektetési sztorit a felvásárolandó cég nyújthatja, amelyre akár fundamentális alapon is rábukkanhatunk. Vegyük például a világ leggazdagabb emberét, a mexikói Carlos Slimet, aki az América Móvil nevezetű telekommunikációs cégén keresztül Európa felé vette az irányt.

A legnagyobb dél-amerikai távközlési szolgáltató első lépésben a holland KPN-ben kívánta 28 százalékosra növelni tulajdonrészét, részvényenként 8 euró fejében. A célpont azonban nem adja könnyen magát, védekezésképp összevonná németországi leányát a spanyol Telefónica helyi egységével. Mindenesetre az ajánlat még június végéig él.

Ezután Ausztria felé vette az irányt Slim, hogy a Telekom Austriában is hasonló méretű részesedést építsen ki. A telekomcégben jelenleg az osztrák állam, illetve Ronny Pecik rendelkezik a legnagyobb részesedéssel, megvételük kézenfekvő megoldásnak tűnt. Előbbi visszautasította, míg utóbbi szívesen elfogadta volna a részvényenkénti 9,5 eurós ajánlatot. Befektetőtársa, az egyiptomi Naguib Sawiris azonban megfúrni látszik az ügyletet. Ő inkább a Telenornak értékesítené a csomagot, miután a norvégok novemberben még 11,3 eurót kínált a TA papírjaiért. A mexikói milliárdos nem várt sokat, máris a cég 4,1 százalékát birtokolja.

A telekomcégek növekedési lehetősége egyre korlátozottabb, új szolgáltatások bevezetése nélkül csaknem lehetetlen, így a közeljövőben akár egy konszolidációs folyamat is kezdetét veheti. Ennek kezdő lépéseként értelmezhető a telekomguru megjelenése Európában. A Telekom Austria esetében elmondható, hogy a cég részvénye a piaci átlagon mozog a 2012-es előretekintő EV/EBITDA alapon, míg a KPN kisebb prémiummal forog. Ha a felvásárlások tovább folytatódnak, akkor érdemes lehet az alulértékelt cégek között kutakodni, mint a British Telecom vagy a Telefónica.