Na, ez kemény: Olaszország az idei évtől a prostitúciót és az illegális drogeladásokat is a GDP kalkulációk részévé teszi. Ez aztán az unortodoxia.

Majd egy kis kokóval felturbózzuk a GDP számot, gondolhatták az olasz statisztikusok, hogy ezzel segítsék elérni az ország idei 2,6 százalékos GDP arányos hiánycélját. Ennél persze konzervatívabb lépést is tesznek, a kutatás-fejlesztést is közvetlenül részévé teszik a bruttó hazai össztermék számításának, pedig korábban ezt nem tartották ide valónak.

Persze jogos lehet a kérdés, hogy ezen mégis miért lepődök meg ennyire? A legtöbb, a hírről szóló beszámoló arra is felhívja a figyelmet, hogy a szürkegazdaság az olasz GDP számításában már eddig is benne volt, 2008-ban nem is akármekkora, 17 százalékos súllyal.

Mindenesetre akárhogy is nézzük, az ilyen és ehhez hasonló lépések nekem már messziről bűzlenek. Mégiscsak arról van szó, hogy ilyen-olyan módszerekkel kozmetikázzák a számokat, hogy sikerüljön elérni a költségvetési és egyéb célszámokat, amiket rövid távon talán büntetlenül megtehetnek, előbb-utóbb viszont kénytelenek lehetnek majd szembenézni a szomorú valósággal.